popplet.jpg

Puhuin muutama päivä sitten tekijänoikeuksista ystäväni kanssa, joka on valokuvaaja. Hän opiskelee tällä hetkellä viestintää, eli näennäisesti valokuvaaja ei ole vielä hänen ammattinsa. Silti hän valokuvaa, ja käyttää siihen aikaansa paljon. Joskus on käynyt niin, että hänen ottamiaan kuvia onkin saatettu ottaa ulkopuolisen käyttöön. Tämä aiheuttaa hänessä harmistusta, sillä hän käyttää valokuvaamiseen paljon aikaa. Koska valokuvaaja ei ole vielä hänen ammattinsa, hän ei saa valokuvaamisesta korvausta, vaan tekee sitä harjoituksen vuoksi, ja omaksi ilokseen.

Hän kokee kuvien luvattoman käyttöönoton varastamisena, ja turhautuu, jos lupaa kuvien ottamiseen ei kysytä. Hän on yleisesti ohjeistanut mm. Internetissä olevassa portfoliossaan, että mikäli jotain hänen kuvaansa haluttaisiin käyttää, olisi siihen ehdottomasti kysyttävä lupa, ja merkittävä lähteet esille selkeästi.

Ymmärrän hyvin ystävääni tässä asiassa. Olen jo aiemmin tiedostanut tekijänoikeuksien pääperiaatteet, mutta tämä keskustelu on kiinnittänyt enemmän huomiota näihin asioihin.

Ohessa on käsitekartta tekijänoikeuksista, joiden pohjalta pitäisi esimerkiksi kuvien käyttöönotossa lähteä miettimään.